Zelí, kapusta, petržel - nevíte co se zeleninou? Nebojte se zeleniny!

20.10.2016 - Zdravý jídelníček bez zeleniny prostě není možný



Obcházíte zeleninu v obchodě obloukem?

Používáte pouze rajčata a okurku, v lepším případě ledový salát?

Přesto máte chuť nebo potřebu s tím něco udělat?

Tak právě pro Vás je tu pár rad, které vycházejí z osobní zkušenosti:

  1. Nakupte si zeleninu do zásoby. V nejlepším případě bio zeleninu třeba od „bedýnkářů“ z vašeho okolí. Výdaj za bedýnku Vás přiměje bedýnku zpracovat smiley Záměrně nakupte zelí, kapustu a kořenovou zeleninu. Zvláště teď na podzim jsou plné potřebných vitamínů, vlákniny a teplé energie.
  2. Zamyslete se nad tím, na co máte chuť a co byste mohla/mohl uvařit. Třeba zavzpomínejte na chutě Vašeho dětství. Pokud Vám nic „nenaskočí“, vyhledejte si recept.
  3. Dejte přemýšlení čas. Nejdůležitější je to vymyslet a naladit se na to, co budu vařit.
  4. Přečtěte si základní recept, postup. Ten však nemusíte striktně dodržovat, dejte prostor své fantazii a potřebám vašeho těla.
  5. Uvidíte, že časem budete kupovat více zeleniny než pečiva.
  6. Při výběru zeleniny respektujte roční období. V zimě preferujeme kořenovou zeleninu, s jarem přichází chutě na saláty, v létě jíme, co právě roste v našem okolí (rajčata, okurky, kedlubny, cukety).
  7. Dejte tomu však čas. Nechtějte dosáhnout radikální změny hned. Radujte se z nových chutí.

Příklady:

Vynikající je zelný presovaný salát        

½ hlávky bílého či červeného zelí nakrájejte na tenké nudličky, přidejte na hrubo nastrouhanou 1 mrkev. V míse prosolte a rukama promačkejte, zakapejte kvalitním olejem.

Výborné jsou také polévky, tzv. eintopfy, kdy pokrájíte různou zeleninu – např. cibuli, česnek, mrkev, petržel, červenou řepu a dáte orestovat na kvalitní olej, posolíte, podlijete vodou nebo vývarem a necháte 15-20 minut vařit. V závěru přidáte např. lámané ovesné vločky a máte výbornou večeři, která především v zimě pořádně zahřeje.

Ir.




Zelí, kapusta, petržel - nevíte co se zeleninou? Nebojte se zeleniny!

« zpět


Chutné blogování - Chutné blogování | Zelí, kapusta, petržel - nevíte co se zeleninou? Nebojte se zeleniny!

"Projezte se ke zdraví"                                                 724 076 303 info@2kukurice.cz

 69 Kč, nad 1200 Kč ZDARMA                                 






| | |
© 2019 Insion