Zdravé máslo Ghí

28.12.2016 - Máte novoroční předsevzetí, že budete jíst zdravě? Nevíte, kde začít? V našem seriálu se postupně dozvíte, jak na to.



Před vánočními svátky jsem byla nakoupit v oblíbeném Špajzu, kde najdete vše domácí od malých výrobců. Udivila mne otázka starší paní, která se obsluhující tázala, na čem že je nejlepší smažit. Automaticky sahala po tom nejkvalitnějším slunečnicovém oleji a velice se divila termínu přepuštěné máslo, nebo-li ghíčko.

Vedlo mne to k zamyšlení, kde se stala chyba, že nedošlo k přenosu informace o tradiční surovině našich kuchyní. Vždyť jej používaly nejznámější české kuchařky - Sandtnerová a Rettigová. Kupříkladu moje panímáma ví, že na veškeré kožní neduhy používala babička máslo, zapomněla však, že bylo přepuštěné. Stejně tak moje babička máslo doma přepouštěla, moje maminka, zřejmě v záplavě margarínů, tento zvyk neudržela. Zkrátka došlo k úplnému vykořenění tak tradiční suroviny.

Pomalým přepuštěním klasického másla dojde k odpaření vody a oddělení mléčné bílkoviny. Získá se tak čistý tuk, který je plný minerálních látek a vitamínů, nepřipaluje se, má jeden z nejvyšších kouřových bodů, a proto je vhodný na smažení i pečení. Stejně tak nepodléhá zkáze, nežlukne a můžete jej mít i několik let, tedy pokud vydržíte jej nesníst. Vynikající je totiž právě na chlebu nebo kdekoliv v kuchyni.




Zdravé máslo Ghí

« zpět


Chutné blogování - Chutné blogování | Zdravé máslo Ghí

"Projezte se ke zdraví"                                                 724 076 303 info@2kukurice.cz

 69 Kč, nad 1200 Kč ZDARMA                                  Právě u nás probíhá jarní akce.






| | |
© 2019 Insion