Výživa kojících žen

16.05.2017 - Jak upravit jídelníček v období kojení? Máme pro vás několik zdravých rad.



Jak všichni víme, výživa kojících žen by měla být pestrá, aby malý kojenec v mateřském mléce dostal všechny potřebné látky pro správný růst a vývoj. Zároveň se ale musíme vyvarovat potravin, které nadýmají nebo mohou způsobit alergickou reakci. Pokud k tomu přidáme požadavek, aby strava byla zdravá, může se leckomu zdát, že má žena jen velmi malý výběr surovin, které ve svém jídelníčku může bez obav zařadit.

Doma mám měsíční miminko, a tak mě otázka správného složení jídelníčku v posledních dnech samotnou velmi zajímá. A zatímco většina žen po porodu bojuje s nadbytečnými kily, já jsem z porodnice odcházela na své původní váze a po týdnu doma jsem naopak začala pociťovat slabost z dalšího úbytku kil. Potřebovala jsem tedy co nejrychleji nakopnout, abych mohla zvládat péči o miminko, dvouletou dceru, domácnost a sem tam také pracovat. Užitečné rady jsem dostala ve FB skupině Jíme jinak a od nich zprostředkovaně z časopisu Zrnění z článku „Kojím, a nejsem vychrtlá!“ od autorky Kláry Jíchové. Ne všechny rady jsem zatím stihla vyzkoušet, ale možná jste některá v podobné situaci jako já, a proto sem uvedu výtah pro mě nejzajímavějších poznatků.

Není nad poctivý vývar – první radou pro mě bylo uvařit vývar Koikoku z kapra a kořenové zeleniny. V Japonsku je tento vývar běžný a velice oblíbený a dokáže tělu dodat potřebné vitamíny, minerály a celkovou energii, vhodný je nejen pro těhotné, ale také pro celkovou rekonvalescenci po nemoci. Nejlepší vývar je prý z jednokilového kapra – kromě žluči a střev se vaří kapr celý včetně vnitřností, šupin, hlavy i očí s kořenovou zeleninou, větvičkami bancha čaje (doporučujeme zabalit do plátýnka) a lžičkou sušeného lopuchu. Vše kromě větviček bancha (ano opravdu vše, tedy i kosti a šupiny) se potom rozmixuje tyčovým mixérem a doporučuje se jíst každý den, nebo alespoň několikrát týdně. Dobrou radou je nalít tento vývar do sáčků nebo nádobky na led a používat jej jako bujon do polévek a omáček. Rybí chuť z něj není cítit. Pokud není po ruce kilový kapr, měla by žena jíst poctivé vývary hovězí či slepičí, aby získala potřebnou energii, kterou z ní miminko vysává. Důležité je vařit vývar dlouho, klidně 3-6 hodin, aby se do něj zabudovala energie daného zvířete.

Pestrost především – pokud žena různě obměňuje suroviny a způsob jejich úpravy, není nutné zvlášť studovat složení jednotlivých potravin, doporučené denní dávky vitamínů a minerálů apod. Jedině snad ženy veganky by si měly hlídat příjem vitamínu B12 a vitamínu D, které bude třeba dodávat v kapkách. K tomu je zapotřebí přidat pravidelný aktivní pohyb na čerstvém vzduchu a vyvarování se stresových situací.

Objevte nové druhy zeleniny – zelenina by měla být na talíři každý den několikrát. Většina z nás je zvyklá jíst pořád dokola rajčata, okurky, papriky, a to bez ohledu na jejich sezónnost. Ostatní druhy zeleniny se do jídelníčku dostanou výjimečně, což je velká škoda. Nejlepší je konzumovat tuzemské druhy, takové, které zrovna rostou, takže se i jejich kombinace během roku mění. Seznam by byl dlouhý, uveďme alespoň příklad: špenát, brokolice, pórek, ředkvičky, bílá ředkev, mrkev, petržel, pastiňák, červená řepa, zelí, kapusta, květák, kadeřávek, cuketa, dýně atd. Různých variací dosáhnete i různou úpravou – zeleninu můžete jíst syrovou, dušenou, restovanou, napařovanou, mléčně kvašenou, grilovanou atd.

Nebojte se luštěnin – obecně panuje povědomí, že luštěniny nadýmají a ve stravě kojící ženy nemají co dělat. Pokud jste ale byla zvyklá jíst luštěniny dříve a i během těhotenství, jsou na ně vaše střeva zvyklá a možná takový efekt mít nebudou. Pokud se luštěniny dostatečně dlouho namáčí a poté vaří v čisté vodě spolu s mořskou řasou nebo zelenými bylinkami, jejich nadýmavost výrazně klesá. Případně je dobré do jídelníčku zařadit alespoň červenou loupanou čočku, která nadýmavé puriny neobsahuje (ty jsou v luštěninách obsaženy ve slupce). A navíc – není třeba sníst celý talíř luštěnin, pro tělo je mnohem přínosnější jíst luštěniny v menších dávkách, tj. lžíci ke každému jídlu. Alternativou je také konzumace hotových výrobků z luštěnin - tempehu nebo tofu, případně pšeničné bílkoviny seitanu.

Zařaďte do jídelníčku kompletní talíř, klidně i několikrát denně – možná tento pojem neznáte, ale pro makrobiotiky a vegetariány je kompletní talíř jediná cesta, jak do sebe dostat celé (kompletní) spektrum esenciálních aminokyselin. Na talíři by měla být vždy kombinace obiloviny, luštěniny, tepelně upravené a syrové zeleniny, které spolu dohromady poskládají potřebné bílkoviny. Kompletní talíř bychom měli jíst alespoň jednou denně jako hlavní chod, v případě kojících žen, které se cítí slabé a potřebují zahnat pocit hladu, se doporučuje tuto kombinaci zařadit vícekrát za den, byť v menších porcích.

Jezte častěji – někdy můžete mít pocit, že vaše miminko je malá piraňa, která je neustále přisátá na prsu. Tomu byste měla i vy přizpůsobit svůj příjem potravy. Kromě tří hlavních chodů si dopřejte i menší svačinky rovnoměrně rozložené během dne.

Sledujte stolici miminka – zdravá stolice plně kojeného miminka vypadá jako „míchaná vajíčka“ a přichází několikrát denně. Někdy se však stává, že se stolice změní v cosi tuhého a mazlavého a nastupuje jen jednou za pár dní. Nespokojte se s pocitem, že ušetříte plíny, ale upravte svůj jídelníček. Tuhá a občasná stolice miminka poukazuje na to, že je ve stravě nadbytek soli, pečiva, smažených pokrmů a naopak nedostatek listové zeleniny, obilí či řas.

Buďte vnímavá – sledujte reakce svého miminka na jednotlivé druhy potravin. Dítě může mít alergickou reakci i na potraviny, které nejsou v seznamu alergenů. Sledujte, co jíte a pokud se dostaví alergická reakce, vyřaďte dočasně danou potravinu ze svého jídelníčku. Můžete ji však zkusit zařadit třeba za 3 měsíce a vyzkoušet, jestli vůči ní dítě bude imunní.

Vyhýbejte se silně kořeněným a pikantním jídlům – pozorné matky si mohou všimnout, že po kořeněných jídlech je dítě neklidné, tak proč ho zbytečně vystavovat tomuto stresu? Jídlo by nemělo být fádní, bez chuti, jako když vaříte pro staršího sourozence, ale všeho s mírou.

Navařte si do zásoby – využijte čas, kdy dítě spí, k přípravě jídel do zásoby, aby se vám nestalo, že miminko delší dobu pláče nebo musíte zvládat i péči o domácnost a vy nemáte co jíst. Hotová jídla si můžete dát do mrazáku. Bohatě také stačí uvařit si k obědu více obilovin a ty pak využít k přípravě dezertu, večeře nebo snídaně následující den.

Neodmítejte pomoc – pokud se vám někdo z příbuzných či kamarádů nabídne, že vám uvaří, využijte této možnosti. Pokud daná osoba nevaří zcela v duchu zdravé výživy, zkuste se s ní domluvit, na co byste měla chuť, aby to bylo podle vašich představ.

Kojení = výzva z mnoha úhlů pohledu – můžete-li, kojte svoje miminko a nedávejte mu bezdůvodně umělé mléko. Při kojení se plně rozvine vztah matka-dítě, žena se naučí bezvýhradné lásce a dočasnému upozaďování sebe sama, což je jako zkušenost velmi obohacující. Žena se naučí manažerským dovednostem, jak rozdělit omezené síly a organizovat čas. Možná si při tom sáhne na své vlastní dno, což ale může vést k uvědomění si, jak se s novým přírůstkem mění její potřeby a životní hodnoty. V neposlední řadě je kojení obdobím, kdy se žena může naučit vařit velmi rozmanitě a objevit zcela nové chutě.




Výživa kojících žen

« zpět


Chutné blogování - Chutné blogování | Výživa kojících žen

"Projezte se ke zdraví"                                                 724 076 303 info@2kukurice.cz

 69 Kč, nad 1200 Kč ZDARMA                                  Právě u nás probíhá jarní akce.






| | |
© 2019 Insion