Sen o kofile

03.08.2016 -



Dnes v noci mě vzbudil sen – seděla jsem ve školní lavici a každý z žáků si měl připravit krátké povídání na dané téma. O čem mluvili ostatní spolužáci, to si nepamatuji, ale já jsem měla pohovořit o kofile. Jenže jak začít? Kdy naposledy jsem ji vůbec jedla, abych mohla vůbec něco říct? Nebezpečně rychle se ke mně blížila řada, trochu jsem se opotila a v tom momentě jsem se probudila. Téma mi ale nakonec přišlo lákavé a v takovém polospaní polobdění jsem si v mysli přeříkala, co mě zrovna napadlo. Ranní interpretace už asi nebude mít takový spád, ale pokusím se své noční povídání přenést na papír. Přiznávám, že drobnosti v textu jsem si dogooglila až ráno. Vraťme se zpátky do školních lavic, právě na mě došla řada:

„Dobrý den, dovolte mi, abych vám povyprávěla o kofile, lahodné kávové tyčince, která spolu s kaštany, tatrankami či věnečky doprovázela naše dětství na výletech, nebo rozzářila zamračený den, když jsme ji při lovu něčeho na zub našli ve spíži. Vlastně by se slušilo říci – kdysi tak lahodné kávové tyčince.. Dnes stejně jako v 80. letech zdobí obal černoušek popíjející kávu, o stejném složení bych ale značně pochybovala. Ale i bez ohledu na to, jestli se složení změnilo směrem k horšímu, tehdy i dnes byl základem cukr. A s tím, co dnes již o cukru víme, co nám způsobuje, že po konzumaci sladkého máme další chuť na sladké nebo naopak jej potřebujeme zajíst slaným a to zase sladkým a tláskáme jedno přes druhé, že nám dodá rychlou energii, která ale ještě rychleji odezní, že je jednou z hlavních příčin obezity, že jeho nadměrná konzumace může vést k cukrovce, že, že, že,.. s tímto vědomím, už si na kofile ale ani na žádné jiné pochoutce z oddělení cukrovinek v supermarketu nepochutnám. Nehledě na to, že kromě cukru se tam vyskytují složky, které buď mají nahradit původní chuť a samy o sobě zní nechutně (kakaová pasta), nebo jsou pro chemicky nevzdělaného jedlíka záhadou, byť nemusí být špatné (E150 – karamel – ok; E476 – Polyglycerolpolyricinoleát - !!!).

Dalším důvodem je pohled na věc v širších souvislostech. Nejsem žádná ekologická aktivistka, ale současně by člověk neměl zavírat oči před problémy na druhém konci světa. Pokud se podíváte na složení jakékoli cukrovinky v regálu supermarketu, téměř jistě v ní objevíte palmový olej. Proč by ale kvůli našemu mlsání musely být káceny pralesy v Indnésii a Malajsii a tím ničeny domovy tisíců druhů zvířat, aby místo nich byly vysázeny plantáže palmy olejné?

Suma sumárum, když je nouze největší, dám si i kupovanou energii sbalenou na cestu, ale nouzím nejvyšším se snažím vyhýbat a raději si dopřát zdravé dezerty, zdravé mlsání. Proč konzumovat bílý cukr, když ovoce samo o sobě je zásobárnou sladké chuti. Ovoce se dá upravit na mnoho způsobů, ať už syrové, nebo tepelně upravené, kde jeho karamelizací dochází k ještě většímu zvýraznění sladké chuti. Nebo si něco sladkého upeču sama a vím přesně, jaké je složení.

Dětství máme spojené s celou řadou dobrůtek. Kromě kofily a výše jmenovaných tam patří také podpultová nutella, bonpari, haribo, bébéčka, barila a další. Dnešní děti zase díky reklamě vědí, že pro ně nejlepší je brumík, monte, kinder čokoláda všech tvarů nebo sladkosti s přebalem star wars, hot wheels, frozen, ice age a kdovíčeho ještě. Reklamy se mohou předbíhat v tom, která cukrovinka je pro dítě nejchutnější a nejzdravější, ale udělám vše pro to, aby dětství mojí dcery bylo od všeho oproštěno a už od mala uměla mlsat s rozumem. K tomu jí jdu ze všech sil příkladem. Tím končí mé noční povídání o kofile.“

Z.Š.




Sen o kofile

« zpět


Chutné blogování - Chutné blogování | Sen o kofile

"Projezte se ke zdraví"                                                 724 076 303 info@2kukurice.cz

 69 Kč, nad 1200 Kč ZDARMA                                  Právě u nás probíhá jarní akce.






| | |
© 2019 Insion