Lahodný týden bez masa

07.10.2016 - Na týden vegetariánem s novými chutěmi a požitkem pro žaludek



Manžel mi neustále nadává, že máme plný mrazák. Od loňského května jsme ho po zabijačce plně napěchovali vepřovým a trvalo skoro rok, než jsem všechno zpracovala. Z prasete mi šla už hlava kolem a dlouho poté jsem ho už nechtěla ani vidět. Zvlášť při vaření pro tehdy roční dceru jsem musela vymýšlet, co bude jíst ona. I když to byl čuník domácí, dítěti jsem ho moc dávat nechtěla, a tudíž nezbylo, než vařit dvě jídla denně.

Letos na přelomu jara a léta jsem konečně mrazák vyprázdnila a poctivě vydrhla. Od té doby tam pěchuji už jen ovoce, zeleninu a bylinky, pokud možno ze zahrádky – jahody, meruňky, rybíz, švestky, hrášek, fazolky, cuketu, dýni, petrželovou nať, kopr apod. Jenom nedávno jsem se neuhlídala a koupila kus masa. Ale jelikož jsme odjížděli na dovolenou, zamířil do mrazáku. Tím jsem ho opět naplnila nadoraz a zase si poslechla, proč v dnešní době kupuji maso do zásoby, když si ho můžeme koupit čerstvé.

Minulý víkend jsem jej tedy vytáhla a uvařila oběd na dva „masité“ dny. A pak přišel nápad udělat pokus, jestli vydržím týden bez masa. V naší rodině, která vyrostla na tradiční české kuchyni, neustále bojuji s ozdravením jídelníčku. Ale pravda je, že 2-4x do týdne si maso v různých formách ráda dopřeji i já. Během pracovního týdne příliš neřeším, zda to manžel bude jíst či nikoli. Má možnost si objednat oběd v práci, ale když mu vykouzlím něco domácího, co příliš nezavání „zdravým“ jídlem, rád si vezme do krabičky. Do svého pokusu jsem ho zahrnula jen ve středu, kdy bylo jeho oblíbené bezmasé jídlo.

A jak tedy vypadal můj týdenní bezmasý jídelníček, který s radostí snědla i 19-měsíční dcera? Musím se pochválit, protože jindy polévky docela zanedbávám, ale tento týden jsme měly polévku každý den a dokonce byl i 3x domácí dezert smiley

Jaký je závěr? Všechny pokrmy mi velmi chutnaly a postupně objevuji kouzlo luštěnin. Dříve jsem si myslela, že vegetariáni a vegani se cpou jen samou zeleninou, klíčky, semínky, případně kořínky apod. indecision Ale pokud vaříme bez masa, je třeba u toho trochu přemýšlet. Musíte vymyslet, čím nahradit živočišnou bílkovinu, abyste po snězení plného talíře zeleniny neměli za chvíli hlad. A v tom právě spatřuji kouzelnou moc luštěnin. Kdo zná ze školních jídelen rozkydlou hrachovou kaši a čočku na kyselo s uzeným zalitou naběračkou tuku s cibulí, dlouho mu trvá najít si k nim zase cestu. To byl i můj případ. Ovšem tento týden jsem si vyzkoušela, že z luštěnin lze připravit jak polévku, tak omáčku, hlavní chod, ale také dezert. Rozmanitost chutí, barev, ale i konzistence je úžasná a i když si neumím představit zůstat bez masa úplně, luštěniny si na můj talíř najdou cestu čím dál tím častěji. Asi na tom něco bude, když je ten mezinárodní rok luštěnin..

Manžel mi neustále nadává, že máme plný mrazák. Od loňského května jsme ho po zabijačce plně napěchovali vepřovým a trvalo skoro rok, než jsem všechno zpracovala. Z prasete mi šla už hlava kolem a dlouho poté jsem ho už nechtěla ani vidět. Zvlášť při vaření pro tehdy roční dceru jsem musela vymýšlet, co bude jíst ona. I když to byl čuník domácí, dítěti jsem ho moc dávat nechtěla, a tudíž nezbylo, než vařit dvě jídla denně.

Letos na přelomu jara a léta jsem konečně mrazák vyprázdnila a poctivě vydrhla. Od té doby tam pěchuji už jen ovoce, zeleninu a bylinky, pokud možno ze zahrádky – jahody, meruňky, rybíz, švestky, hrášek, fazolky, cuketu, dýni, petrželovou nať, kopr apod. Jenom nedávno jsem se neuhlídala a koupila kus masa. Ale jelikož jsme odjížděli na dovolenou, zamířil do mrazáku. Tím jsem ho opět naplnila nadoraz a zase si poslechla, proč v dnešní době kupuji maso do zásoby, když si ho můžeme koupit čerstvé.

Minulý víkend jsem jej tedy vytáhla a uvařila oběd na dva „masité“ dny. A pak přišel nápad udělat pokus, jestli vydržím týden bez masa. V naší rodině, která vyrostla na tradiční české kuchyni, neustále bojuji s ozdravením jídelníčku. Ale pravda je, že 2-4x do týdne si maso v různých formách ráda dopřeji i já. Během pracovního týdne příliš neřeším, zda to manžel bude jíst či nikoli. Má možnost si objednat oběd v práci, ale když mu vykouzlím něco domácího, co příliš nezavání „zdravým“ jídlem, rád si vezme do krabičky. Do svého pokusu jsem ho zahrnula jen ve středu, kdy bylo jeho oblíbené bezmasé jídlo.

A jak tedy vypadal můj týdenní bezmasý jídelníček, který s radostí snědla i 19-měsíční dcera? Musím se pochválit, protože jindy polévky docela zanedbávám, ale tento týden jsme měly polévku každý den a dokonce byl i 3x domácí dezert smiley

Jaký je závěr? Všechny pokrmy mi velmi chutnaly a postupně objevuji kouzlo luštěnin. Dříve jsem si myslela, že vegetariáni a vegani se cpou jen samou zeleninou, klíčky, semínky, případně kořínky apod. indecision Ale pokud vaříme bez masa, je třeba u toho trochu přemýšlet. Musíte vymyslet, čím nahradit živočišnou bílkovinu, abyste po snězení plného talíře zeleniny neměli za chvíli hlad. A v tom právě spatřuji kouzelnou moc luštěnin. Kdo zná ze školních jídelen rozkydlou hrachovou kaši a čočku na kyselo s uzeným zalitou naběračkou tuku s cibulí, dlouho mu trvá najít si k nim zase cestu. To byl i můj případ. Ovšem tento týden jsem si vyzkoušela, že z luštěnin lze připravit jak polévku, tak omáčku, hlavní chod, ale také dezert. Rozmanitost chutí, barev, ale i konzistence je úžasná a i když si neumím představit zůstat bez masa úplně, luštěniny si na můj talíř najdou cestu čím dál tím častěji. Asi na tom něco bude, když je ten mezinárodní rok luštěnin..

PS: v brzké době k vybraným pokrmům doplním hypertextový odkaz na recept wink

Z.Š.Z.Š.




Lahodný týden bez masa

« zpět


Chutné blogování - Chutné blogování | Lahodný týden bez masa

"Projezte se ke zdraví"                                                 724 076 303 info@2kukurice.cz

 69 Kč, nad 1200 Kč ZDARMA                                  Právě u nás probíhá jarní akce.






| | |
© 2019 Insion