Dojmy z Biodožínek 2016

14.09.2016 - Jaký byl 13. ročník Biodožínek? Co jsme zažili a ochutnali?



Kdo si v neděli 11. září udělal čas a vyrazil za krásného slunečného počasí do Nenačovic na Biodožínky, rozhodně neprohloupil. Tedy samozřejmě předpokladem je záliba ve zdravém jídle, zájem o zdravé stravování a trochu toho eko a bio přístupu nebo přinejmenším chuť vyzkoušet něco nového. My, to znamená obě kukuřice, jsme vytáhly na výlet svoje rodiny – manžely a dcery, já navíc ještě švagra.

Už před desátou hodinou dopoledne, kdy jsme přijeli, bylo parkoviště slušně obsazené a vytrvalý proud návštěvníků nás už v úvodu přesvědčil, že Biodožínky jsou oblíbenou akcí na sklonku léta. Letošní 13. ročník tedy úspěšně pokračoval v tradici.

Trochu jsem se bála, že na akci tohoto typu budou samí „přírodní“ lidé a nebudeme se tam cítit moc dobře, ale opak byl pravdou. Návštěvníci vypadali „normálně“, snad jen se tam koncentrovala větší hustota bosých a bosonohých osob, než běžně potkáváme. Jelikož ale sami bosé boty nosíme, připadala jsem si mezi svými.

Ze stánků se na nás usmívalo spoustu dobrot – od pohankových palačinek přes raw dortíky, smoothie, čokolády, pečivo, mladý kokos, dýňový kečup, zdravé sušenky až po teplé hotovky. A tady přišel kámen úrazu – biodožínkové menu slibovalo žitné halušky s tempehem, pečenou podzimní zeleninu se šťouchanými bramborami a sojanézou, biodožínkový guláš, cuketové špagety, zapékánky s různými náplněmi a jako dezert jahodovo-banánovou zmrzlinu. Jak řekl můj manžel: „O maso bys tady nezakopnul“. Možná ze zvědavosti, možná z nevědomosti ochutnal halušky, slovo tempeh si rychle vygooglil a poté konstatoval, že odsud zdrhá a už ho tu nikdo neuvidí. Sbalil švagra a odjeli do nedalekého Hýskova na již několikrát osvědčený telecí steak.

Zůstali jsme tedy my, dvě kukuřice, dvě malé kukuřičky a jeden statečný manžel. Na chvíli jsme si zašli poslechnout přednášku pana Otakara Jiránka, ředitele společnosti Country Life, který vyprávěl, jak to všechno začalo. Country Life na českém trhu působí už celé čtvrtstoletí a příběh, kdy, jak a za jakých okolností společnost vznikla, co se jí do dnešního dne podařilo a jaké mají plány do budoucna, byl opravu poutavý. Škoda, že moje malá kukuřička byla jiného názoru a nenechala mě vyslechnout celou přednášku. Témata ostatních přednášejících zněla také lákavě, nicméně po první zkušenosti s malým neposedou už jsme raději nechtěli vyrušovat.

Však venku bylo lákadel dost a dost. Kuchařská show kuchařů, kteří vaří v restauraci Country Life na Dejvicích, nám ukázala, na kolik různých způsobů můžeme upravit luštěniny tak, že už nikdy nezatoužíme po školní čočce na kyselo s vajíčkem a uzeným. Neodolali jsme a ochutnali cizrnový kotlík, salát z bílých fazolí a indickou čočkovou polévku. Kdo nutně netouží po mase, musel být z rozmanitosti chutí nadšený. Téma luštěnin provázelo i program pro děti, které mohly shlédnout představení, jak pejsek s kočičkou slavili rok luštěnin, a také mohly jednotlivé druhy luštěnin poznávat, tvořit z nich a něco zajímavého se o nich dozvědět.

Zkrátka a dobře, Biodožínky 2016, které se konaly už potřinácté, ale které jsme my poctili svou návštěvou poprvé, považuji za velmi vydařenou akci, kam se ráda budu vracet. Nejde jen o to, co všechno člověk ochutná na místě, ale odnesli jsme si i spoustu inspirace pro naše vaření a nasáli jsme atmosféru podobně smýšlejících lidí.


Z.Š.




Dojmy z Biodožínek 2016

« zpět


Chutné blogování - Chutné blogování | Dojmy z Biodožínek 2016

"Projezte se ke zdraví"                                                 724 076 303 info@2kukurice.cz

 69 Kč, nad 1200 Kč ZDARMA                                  Právě u nás probíhá jarní akce.






| | |
© 2019 Insion