Dětské narozeninové menu

04.03.2017 - Přemýšlíte, co přichystat na narozeninové menu? Máme pro vás inspiraci.



Naše Maruška minulý týden oslavila 2. narozeniny. Kromě klasické oslavy s rodinou, která není příliš nakloněna experimentům v kuchyni a při hovoru o zdravé stravě si klepe na hlavu, jsem uspořádala ještě oslavu s kamarádkami.

Pro naši dopolední dámskou party čtyř maminek a čtyř přibližně stejně starých dcer jsem ale neodolala a pustila se do nových receptů. Pozvaná byla druhá kukuřice s malou kukuřičkou Leontýnkou a další tři kamarádky s malou Beátkou, malou Ninou a malou Ladou, která kvůli nemoci nakonec nedorazila. U kukuřice Ireny jsem měla jistotu, že nešlápnu vedle, u zbylých dvou kamarádek jsem jen doufala, že se výsledek podaří a chutí i vzhledově dokáže uspokojit i jejich chuťové buňky. Nejsou sice tolik potrefené zdravou stravou jako my, ale rozhodně jí jsou otevřené a také rády ochutnají něco nového.

Přípravu jsem si nechala až na ráno, aby vše bylo čerstvé, tak byl zapotřebí i dobrý timing. Budíček už mám automaticky nastavený na 6. hodinu ranní, tak jsem naštěstí měla spoustu času vše v klidu připravit. A co že jsem si připravila za narozeninové menu? Pohankovo-dýňové placičky s dipem z červené čočky a jako dezert ořechovo-mrkvové raw koláčky s kešu krémem. K tomu syrovou zeleninu jen tak na zobání. Na placičky jsem ani žádný recept neměla, pouze jsem věděla, které hlavní suroviny chci zkombinovat, na recept na koláčky jsem náhodou natrefila asi měsíc předem a hledala vhodnou příležitost, kdy ho otestovat. Takže jsem celkem riskovala, že ani jeden chod nevyjde a nebudu mít hostům co nabídnout. Jedinou záchranou by pak byla hovězí polévka, kterou jsem měla v lednici z předchozího dne, ale naštěstí na ni vůbec nedošlo.

Nejprve jsem postavila na kamna pohanku a v dalším kastrolu čočku a z mrazáku vylovila dýňové pyré z vlastnoručně vypěstované muškátové dýně. Mezitím bylo třeba oškrábat a nastrouhat mrkev, umixovat ořechy a pár ovesných vloček, nakrájet rozinky a datle (namočené přes noc), oloupat a nakrájet cibuli, prolisovat česnek. Zatímco pohanka s čočkou následně chladly a cibule se restovala na pánvi, já začala míchat dohromady všechny suroviny na raw koláčky, kterými jsem poté plnila malé formičky. Ty potom putovaly do lednice.

Dřív, než jsem ale mohla pokračovat dále, stála už ve dveřích sladce vyspinkaná Maruška a dožadovala se snídaně. Rychle jsem tedy nakrájela pórek s řapíkatým celerem a nachystala pro nás obě zeleninovou kaši. Po snídani jsme si chvíli hrály, ale čas neúprosně běžel a bylo třeba pokračovat. Maruška moc ráda v kuchyni pomáhá, tak jsem ji využila k míchání surovin na placičky – kromě pohanky a dýňového pyré jsem dle vlastní fantazie přihodila jarní cibulku, petrželovou nať, vajíčko a trochu ovesné mouky na zahuštění. Na plech vyložený pečicím papírem jsme pak lžící tvarovaly placičky a nechaly je upéct do zlatova.

V závěrečné fázi měly hlavní slovo mixéry. Tyčovým mixérem jsem z čočky, restované cibule a česneku připravila dip k placičkám a v klasickém mixéru jsem umixovala kešu krém. Koláčky se v lednici sice vychladily, ale z formiček stejně vyklopit nešly, tak jsem krém naaranžovala do formiček. Nakonec už jsme jen nakrájely mrkev a okurku na tyčinky k volnému chroupání. Menu bylo hotové a my už jen mohly čekat na to, až zazvoní první hosté. A jelikož jsem si vůbec nevzpomněla, že bych mohla dokumentovat hotové výtvory, mám fotku pouze poslední placičky, která po návštěvě zbyla. Tímto soudím, že to nebyl žádný propadák a že oba pokrmy můžu v brzké době zopakovat. Minimálně pro mě s Maruškou to je dobrý tip na oběd nebo večeři.

Recepty najdete zde:




Dětské narozeninové menu

« zpět


Chutné blogování - Chutné blogování | Dětské narozeninové menu

"Projezte se ke zdraví"                                                 724 076 303 info@2kukurice.cz

 69 Kč, nad 1200 Kč ZDARMA                                  Právě u nás probíhá jarní akce.






| | |
© 2019 Insion