Co jíst na podzim, aby vás minuly nemoci? Dejte sbohem salátovce!

24.10.2018 - Nevíte, co jíst a přestaly vás bavit zeleninové saláty? To nic, to je normální.



Podzim se nezadržitelně blíží a my již na sobě pociťujeme, že do těla potřebujeme dostat více teplých nápojů, začínáme mít chutě na pořádné polévky, vždyť dýně jsou všude kolem nás. A tak je to dobře. Jak říkají MUDr. Strnadelová a Jan Zerzán ve své knize Radost ze zdravých dětí, podzim je obdobím, kdy si vytváříme zásoby na zimu, a to jak v našich spížích a sklepech, tak v našem těle. Neměli bychom naše zažívání zatížit nevhodnou stravou, neboť pak vznikají přebytky, které se usazují v plicích, což může mít za následek nemoci tohoto orgánu v podzimních a zimních měsících. Tak jak správně na to? S přibývajícím pocitem chladu mírně přidáváme tuku. Pokud jsme zdraví, můžeme si dovolit i občasné smažení. Pojídáme jáhly v kombinaci s rýží (té postupně blíže k zimě ubývá), zařazujeme pohanku v kombinaci s jinými obilovinami, jakými jsou oves a ječmen. Velký důraz klademe na kulatou zeleninu (zelí, brokolice, květák atd.). Nezapomínáme na tradiční doplněk vitaminu C, kysané zelí nebo pickles. Postupně snižujeme podíl syrové zeleniny a prodlužujeme dobu tepelné úpravy zeleniny. Na podzim je důležitá pálivá chuť, a proto nezapomínáme na křen, česnek atd. Luštěnin by v našem jídelníčku mělo přibýt, vhodné je zařazovat více cizrny, hrachu, použít můžeme více sóji a sójové omáčky.

Přejeme Vám krásný barevný podzim nejen venku, ale i v kuchyni.


Vaše kukuřice Ir.




Co jíst na podzim, aby vás minuly nemoci? Dejte sbohem salátovce!

« zpět


Chutné blogování - Chutné blogování | Co jíst na podzim, aby vás minuly nemoci? Dejte sbohem salátovce!

"Projezte se ke zdraví" 724 076 303 Mail 69 Kč, nad 1200 Kč ZDARMA






| | |
© 2018 Insion